Minister-president m/v

Je zult maar minister-president m/v zijn in een pandemie tijd.

Burgerjury

Ooit heb ik in een burgerjury mogen plaatsnemen om mee te denken en te adviseren over de ontwikkeling van de provincie Flevoland.

Met een afspiegeling van de inwoners van de provincie Flevoland, een groep mannen en vrouwen van allerlei leeftijden en niveaus, kregen wij een aantal vraagstukken voorgelegd.

Onder leiding van een hoogleraar en zijn studenten werden de onderwerpen een voor een behandeld. Wij verdiepten ons in de plannen van de provincie over onder andere : a) ruimtelijke ordening, b) verkeer en vervoer, c) regionale economie, d) milieu en water, e) recreatie, natuur en landschap, f) welzijn en cultuur.

Per onderwerp formuleerden wij vragen om te stellen aan diverse deskundigen. Zij legden uit wat een voor- dan wel een nadeel zou zijn. Ook over de consequenties die aan bepaalde keuzes verbonden waren werden wij deskundig geadviseerd en geïnformeerd.

Na de ingewonnen informatie van de deskundigen voerden wij als burgerjury weer discussies over de antwoorden, de consequenties etc.

Onder ons speelden er verschillende belangen. Want het land en tuinbouw gebied in de Noordoostpolder heeft andere belangen dan het meer stedelijke gebied van Zuidelijk Flevoland. Om als jury tot een overeenstemming te komen was het niet altijd makkelijk en is het ook niet altijd gelukt.

Uiteindelijk mochten wij ons rapport met adviezen tijdens een politieke bijeenkomst in het provinciehuis, verdedigen.

Een man in onze groep was daar erg goed in. Voor de rest haakten wij een voor een af. De discussie werd steeds politieker gevoerd. Een “taal” die de meesten van ons niet beheersten.

Het was niet het soort “spel” waar mijn hart harder van ging kloppen. Integendeel nadat we ontbonden waren als jury ben ik niet verder gegaan om mij te verdiepen in politieke zaken.

Het proces over informeren en tot een advies komen staat hier in het kort beschreven, maar het behelsde veel tijd, overleg, voorbereidingen en inlezen.

Als ik nu zie hoe premier Rutte en zijn ministers tijdens hun persconferenties maatregelen verkondigen, weet ik dat er heel wat aan voorafgegaan is. Een deel van het proces kun je volgen op tv.

Op basis van de kennis van nu en ervaringen van voorgaande pandemieën worden de maatregelen genomen.

Of de adviezen en maatregelen de juiste zijn zal de toekomst moeten uitwijzen.

Er zijn voor en tegenstanders van de maatregelen, mensen die zich eraan houden en mensen die er lak aan hebben. En nog van alles er tussen in.

Ik heb bewondering voor dit kabinet. Voor de besluiten die ze nemen. Niet klakkeloos maar weloverwogen. Met in het achterhoofd dat wat je ook beslist, welke maatregelen je ook neemt er altijd weerstand zal zijn. Dat de maatregelen nodig zijn en of ze voldoende zijn, te veel of te weinig weten we pas als de pandemie voorbij is.

Want dan pas zijn alle maatregelen geanalyseerd, de statistieken compleet en het virus doorgrond. Op dat moment kunnen we concluderen of de maatregelen terecht dan wel onterecht waren.

Ik wens minister-president Rutte en zijn ministers, en alle minister- presidenten m/v die nu voor een grote verantwoordelijkheid staan om de juiste beslissing (en) te nemen in ieders belang, veel sterkte en wijsheid.

Met 17 miljoen meningen en allerlei (eigen) belangen is dat een hele uitdaging.

Uiteindelijk zijn de plannen van infrastructuur en uitbreiding van vliegveld Lelystad doorgevoerd. Zij het met heel veel gedoe. Ik weet niet in hoeverre onze adviezen daarbij zijn meegenomen. Het was een ontzettend leerzaam proces. Mede om te kunnen ervaren wat er aan een besluit vooraf gaat. Voor wie meer wil weten:

https://www.crow.nl/kennis/bibliotheek-verkeer-en-vervoer/beleidsdocumenten/omgevingsplan-flevoland-2006

Zorg goed voor jezelf en elkaar.

Saskia 🍀

Gepubliceerd door saskiadegraaf

actie, avontuur en uitdaging

4 gedachten over “Minister-president m/v

Reacties zijn gesloten.

%d bloggers liken dit: