De Luisterlijn

Deze week is mijn blog gewijd aan de Luisterlijn. Sinds januari ben ik er vrijwilliger.

Hoe het begon

Tijdens een van mijn trainingen was een opdracht: ‘wat vind je leuk om te doen; waar gaat je hart van zingen?’ Wat ik opschreef was: “luisteren naar de verhalen die mensen te vertellen hebben”. Ik bedacht mij dat ik een foldertje van de Luisterlijn in de bus had gekregen en apart gehouden. Na even zoeken vond ik het weer. Op internet zocht ik informatie en heb ik een mail gestuurd om mij aan te melden.

Een intake gesprek volgde en daarna een gedegen training via zes e-learnings en zes praktijktrainingen. Na deze training afgerond te hebben ben ik begin januari officieel begonnen als vrijwilliger bij de Luisterlijn.

Ervaring

Het luisteren naar de verhalen van mensen vind ik een van de leukste dingen om te doen. Omdat iedereen zijn of haar eigen verhaal te vertellen heeft. Omdat de verhalen soms ontroerend zijn, soms hilarisch, soms om de eenzaamheid te doorbreken en soms om de beller gelegenheid te geven zijn of haar gedachten weer op rijtjes te krijgen.

Vanaf de zolderkamer draai ik wekelijks een dienst

De onderwerpen zijn zo divers als er mensen zijn. Waar het vooral om gaat is dat degene die belt zich gehoord voelt. Wij geven geen oplossing, raad of advies. Wij zijn erop getraind zonder oordeel te luisteren. Hoe fijn is dat!

De mensen zijn zo dankbaar dat ze hun verhaal kunnen en mogen doen. Ze kunnen of willen vaak niet (meer) terecht bij familie of vrienden. Niet alleen omdat ze eenzaam zijn maar ook omdat mensen in hun omgeving de verhalen “zat” zijn of de beller wil de omgeving er niet mee belasten.

Er zitten parels van gesprekken bij. Waardoor ik soms zo geroerd ben door wat mensen moeten doorstaan en meegemaakt hebben. Je hoort ze door de telefoon weer opfleuren als ze zich gehoord voelen. Dankbaar nemen ze afscheid en kunnen weer even verder.

Engel

Onlangs had ik iemand aan de lijn en die persoon zei: “Je bent een engel en ik mag even meevliegen op je vleugels”. Ik was diep ontroerd. Toen het gesprek afliep droeg de beller nog een prachtig gedicht voor.

Organisatie

Er werken zo’n 1500 vrijwilligers bij de Luisterlijn. Er zijn in een record tijd nog extra mensen opgeleid speciaal voor mensen die over het corona virus willen praten. Ook hebben wij in korte tijd een telefoonset gekregen om vanuit huis te kunnen bellen. Een hele organisatie om dat voor elkaar te krijgen, waar veel geld mee gemoeid is.

Enige tijd geleden ben ik een gofundme campagne gestart om geld op te halen voor de Luisterlijn. De Luisterlijn ontvangt subsidie van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en Sport en ontvangt daarnaast donaties van particulieren, bedrijven en kerken. Met uw donatie kunnen zij de kwaliteit van het werk garanderen en de opleiding verstevigen. Ook kunnen zij met uw donatie meer vrijwilligers werven en behouden, zodat zij meer oproepen kunnen beantwoorden.

Doneren kan via:

http://www.gf.me/u/xak49h

Een donatie wordt zeer op prijs gesteld!

Zorg goed voor jezelf en elkaar.

Saskia 🍀

Gepubliceerd door saskiadegraaf

actie, avontuur en uitdaging

%d bloggers liken dit: